Yumurtalık kanseri ameliyatı sonrası bağırsak sızıntısı
Sayın Prof. Dr.Korhan Taviloğlu,
1998 yılında 3c yumurtalık kanseri ile yaşamaya çalışan hastanın yakınıyım.
Hasta bugüne kadar aralıklarla 1 laparaskopik (ilk ameliyat sonrası 2nd look) 7 laparatomik olmak üzere toplam 8 ameliyat oldu. Son 3 ameliyatında ince bağırsak resecte edildi. Son 4 ameliyatı yumurtalik kanseri uzmanı Dr. ....................... tarafından Amerika da yapıldı. Her ameliyat sonrası kemoterapileri İstanbul'da yapıldı. En son ameliyatı 2010 yılının Ekim ayında yapıldı. Kemoterapi protokolu ..................... ve .......................... haftalik doz uygulandı. .......................... çok iyi gelişim gösterdi. Ancak 2ci kürün ortasında hasta yüksek ateş ve ağrı ile hastaneye kaldırıldı. Sol batında ince bağırsak komşuluğunda iltihap tespit edildi. Girişimci radyoloji Dr.u tarafından diren yerleştirildi, antibiyotik tedavisi ile ateş düşürülünce diren çekildi ve kemoterapiye devam edildi. 15 gün sonra yeniden ateş ve ağrı ile hastaneye gidilince Aralık ayında 2ci kez diren takıldı. Kemoterapi Mayıs ortasına kadar devam etti. Aralıklarla kültür alınıp antibiyotik tedavisi uygulandı.Şu anda hala diren duruyor, günde 5 cc den fazla sıvı gelmiyor. Buna rağmen hala kurumadı. Direnin kalış süresi ve aynı zamanda bakteri üretme riski bir yanda, diğer yanda iltihabın çoğalması gibi sıkıntılı bir karar aşamasındayız.Girişimci Radyoloji Dr.u bu kadar uzun süre devam eden iltihabın hafif ince bağırsak sızıntısından olabileceğini, direni çekmeden önce direnin bulunduğu bölgeye ilaç vererek bağırsak geçişi olup olmadığını kontrol edebileceğini söyledi. Ancak bu işlem sonunda bölge kurcalanacağı için ateş çıkma olasılığından bahsetti.
Bir başka yöntemin ağızdan beslenmenin kesilerek yüksek proteinli serum desteği ile olası sızıntı alanının kapanabilecği olduğunu öğrendim.
Hastanın yaşam süresini uzatabilmek için biran önce iltihap sorunundan kurtulup ............................ tedavisine başlamamız gerekiyor.
Hastanın batını defalarca açıldığı ve uzun süreli kemoterapi aldığı gözönünde bulundurulursa sonu acil ameliyata gidebilecek yöntemlerin çok riskli olduğu inancındayım.Konu ile ilgili yorumlarınız bizim için hayat kurtarıcı olacaktır.
Çok teşekkür ederim.
|